Batat - riznica zdravlja


 Batat - riznica zdravlja


Batat je namirnica koja iz godine u godinu postaje sve popularnija zbog svojih nutritivnih karakteristika i dobrog okusa. Batat je prava riznica antioksidansa beta karotena i vitamina C i E, vrijedan je izvor kalija, dijetalnih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline. Sadrži malo šečera i puno škroba, tako da je odličan izvor energije za sportaše a odličan je i za dijabetičare jer uzrokuje mali i spori porast glukoze u krvi.

Batat je višegodišnja tropska i suptropska povrtna kultura bijele, žute, narančaste i crvene boje podrijetlom iz Srednje i Južne Amerike od koje se u kulinarstvu koriste sekundarna zadebljanja korijena (koja se često pogrešno nazivaju gomoljima) te mladi listovi i vršci biljke. Batata se masovno uzgaja i konzumira u Americi, Africi i Aziji a odnedavna sve više u i Evropi. Batata se, kao i krumpir, može kuhati, peći, pirjati, pohati i pržiti te u potpunosti može zamijeniti krumpir.

Zdraviji čak i od brokule

Od nje se mogu spraviti juhe, prilozi, glavna jela, slastice i grickalice. Može se umijesiti u okruglice ili pekarske proizvode, dodati varivima, složencima, salatama, umacima i dressinzima. Odlično se slaže sa svim vrstama mesa i riba, a ako se od batate spravlja pire ili se peče u pečnici ne treba ju soliti jer je zbog obilja minerala doslovno slasna. Mladi se listovi i vršci spravljaju kao špinat, a kora je jestiva te sadrži dijetalna vlakna.

Prema podacima američkog Centra za znanost u službi javnog interesa (CSPI) batata, od sveg povrća, sadrži najviše ključnih elemenata, više i od hvaljenje brokule. Batata je doslovno riznica antioksidansa, u prvom redu beta-karotena te vitamina C i E.

Pečeni batat srednje veličine sadrži triput više vitamina A od preporučenih dnevnih količina te polovicu preporučenih dnevnih količina vitamina C i trećinu vitamina E. Batata je i vrijedan izvor kalija, dijetnih vlakana, vitamina B6 i folne kiseline, dok su ostali nutrijenti prisutni barem u minimalnim količinama. Sadrži malo natrija, neznatne količine masti i nimalo kolesterola, a 100 grama pečenog batata ima samo 103 kcal.

Prevencija Alzheimerove bolesti

Zbog toga prehrana bogata batatom učinkovito štiti od najčešćih bolesti modernog čovječanstva: kardiovaskularnih bolesti i raka, čuva zdravlje očiju, poboljšava noćni vid, štiti od nastanka sive mrene, jača imunitet, utječe na dobro raspoloženje, stimulira i smiruje središnji živčani sustav, štiti od Alzheimerove bolesti i demencije, regulira lošu probavu, produžava osjećaj sitosti, štiti od gojaznosti te raka debelog crijeva.

Batat je idealna namirnica za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 jer ima nizak glikemijski indeks što znači da se nakon konzumacije glukoza sporo i u maloj količini apsorbira u krv. Iz istog je razloga odlična i za sportaše izložene velikim fizičkim naporima jer brzo nadoknađuje potrošenu tjelesnu energiju.