Cimet – jedan od najzdravijih prirodnih začina
Cimet, (Cinnamomum zeylanicum), porijeklom je iz tropske Azije, osobito ga ima u Indiji i Sri Lanci. Danas se njegov grm uzgaja u gotovo svugdje u svijetu. Biljka je, zbog svoje ogromne medicinske koristi, pronađena u tradicionalnim načinima liječenja. Cimet je najstariji poznati začin, spominje se u Bibliji i u rukopisima na sanskrtu, a prva zabilješka o cimetu dolazi iz stare Kine. Tradicionalno se cimet, zbog svojih  prirodnih ljekovitih svojstava, koristio u mnogim kulturama za liječenje raznih zdravstvenih poremećaja, uključujući proljev, artritis, upala, oticanje, crvenilo, bol i toplina. Na taj način tijelo se štiti od povrede zglobova, menstrualne grčeve, teške menstruacije, gljivične infekcije, prehlade, gripe i kod probavnih tegoba.

Cimet se koristi u cijelom svijetu za liječenje raznih zdravstvenih poremećaja uključujući i respiratorne probleme, kožne infekcije, probleme s menstruacijom i poremećaje srca. Najčešće korišten dio cimeta je njegova kora.
Zdravstvene koristi koje se cimetu prepisuju su antibakterijsko, antifungalno i antimikrobno djelovanje. Cimet je bogat esencijalnim mineralima kao što su željezo, mangan i kalcij.  Željezo je kemijski element u ljudskom organizmu potreban za sintezu hemoglobina, mioglobina i mnogih enzima. Kalcij je srebrno-žuti metal, najobilniji mineral u tijelu. U kombinaciji s fosforom tvori spoj kalcijev fosfat, gusti tvrdi materijal u kostima i u zubima. Esencijalni je element, a razina u krvi mora mu biti u uskim granicama jer je vrlo važan za normalan srčani ritam kao i za normalnu funkciju mišića i živaca. Ima ulogu u zgrušavanju krvi te u brojnim enzimatskim procesima.

Cimet je prirodni diuretik i pomaže u sekreciji i otpuštanju mokraće. Također je afrodizijak jer se vjeruje da budi seksualnu želju.

Zbog čega je cimet koristan ?

Slaba probava
 • Cimet se dodaje u mnoge recepte. Osim dodavanja okusa hrani, cimet također pomaže probavi. Cimet je vrlo učinkovit za probavne smetnje.
Problem s disanjem
 • Cimet pomaže kod prehlade, gripe, upale grla i zagušenja.
Menstruacija
 • Cimet je učinkovit u pružanju olakšanja od menstrualnih grčeva i nelagode prilikom menstrualnih problema.
Dijabetes
 • Cimet ima mogućnost kontrole šećera u krvi. Dijabetičarima može koristiti da uzimaju manje inzulina. Istraživanja su pokazala da je posebno koristan za pacijente koji boluju od dijabetesa tipa 2.
Bolesti srca
 • U prehrani, složeni ugljikohidrati (celuloza) koji nisu probavljivi, a prisutni su u cimetu pružaju zaštitu od bolesti srca. Malo cimeta u hrani pomaže onima koji pate od koronarne arterije, krvne žile koje opskrbljuju srce krvlju, bolesti i visokog krvnog tlaka.
Rak debelog crijeva
 • Također poboljšava zdravlje debelog crijeva.
Osvježivač usta
 • Cimet se koristi u žvakaćim gumama, jer je dobar osvježivač i uklanja loš zadah.
Mirisi 
 • Osvježavajuća aroma koristi se u izradi parfema.
Mozak 
 • Cimet pojačava aktivnost mozga. On pomaže u uklanjanju nervne napetost i gubitka pamćenja. Istraživanje na Sveučilištu u SAD je pokazalo da miris cimeta može potaknuti aktivnosti mozga.
Pročišćava krv
 • Cimet pomaže u uklanjanju nečistoća iz krvi. Stoga se često preporučuje za nečistu kožu.
Cirkulacija
 • Cimet pomaže u cirkulaciji krvi.  Redovita konzumacija cimeta značajno smanjuje šanse za dobivanje srčanog udara.
Infekcije
 • Zbog antifungalnog, antibakterijskog, antivirusnog i antiseptičkog svojstva, cimet brani od vanjskih i unutarnjih bolesti. Pomaže u uništavanju mikroba i bakterija u žučnom mjehuru.
Liječenje
 • Cimet pomaže u zaustavljanju krvarenja i olakšava proces ozdravljenja.
Bolovi
 • Cimet djeluje i protuupalno. On pomaže u uklanjanju ukočenosti mišića i grčeva. Ublažava bolove i ukočenost mišića i zglobova. Cimet se također preporučuje za artritis. On također pomaže u uklanjanju glavobolje koja se javlja zbog hladnoće.